Rintis Kehidupan

– dalam mencari keredhaan Ilahi –

Archive for August, 2009

Sumbangan Ramadhan JIM

Posted by ainolazhar on August 30, 2009

testRayuan Sumbangan Ramadhan

Di perpanjangan rayuan ramadhan JIM untuk manafaat semua. Moga di bulan mulia ini kita perbanyakkan sedekah dan infaq di jalan Allah. Itulah sebenarnya harta kita.

Advertisements

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

26th Anniversary

Posted by ainolazhar on August 20, 2009

Seusai solat dan bacaan yassin di surau, aku bergegas balik ke rumah. Spt biasa aku melihat paparan skirn hp – ada mesej ke, missed call ke. Ada satu mesej:

“ Aslm.dearest umi n ayh- happy 26th wedding aniversay.May ur love last forever, amen” Kak Long 4. Ameeeen. ( kenapa Kak Long 4 ? – Inilah nombor hp ke 4 semenjak 5 tahun kak long tingal di Makassar )

Almost forgotten. Tomorrow is our wedding anniversary – 26 years of marriage. MasyaAllah.Time run very fast. Esok juga merupakan sehari sebelum ramadhan. Mudah-mudahan ianya memberi berakah kepada kehidupan ini.

“ Esok mlm ayah kena belanja umi makan” cadang Umi.

“ Esok malam? Dah tarawikh mie“ jawab ku rengkas.

26 tahun dirasakan begitu singkat sekali. Terlalu cepat masa berlalu. Alhamdulilah sepanjang 26 tahun ini tiadalah badai besar yang melanda rumahtangga kami. Alhamdulillah kami dikurniakan 3 orang cahaya mata. Itulah rezeki yang telah ditetapkan Ilahi. Setelah Umi operation atopic kandungan yg ke 4, Ummi sukar mengandung lagi. Bukannya merancang. Itulah ketetapan dan ketentuan Illahi

Tapi jika dibandingkan dengan rakan2 kami Alhamdulillah. Ada yang seorang anak, ada yang dua orang anak.

Mengimbau kembali 26 tahun yang lalu……

Perkahwinan kami adalah arranged marriage. Kami tidak bercinta atau mengenali sebelum berkahwin. Dasar kami jelas. Pegangan kami jelas. Itulah satu-satunya prinsip penting yang kami pegang hingga hari ini. Cinta dan kasih sayang kami pupuk dan bina selepas mendirikan rumah tangga.

Di awal perkahwinan – memang memerlukan masa untuk adjustment. Banyak perkara yang perlu diadjust, align and stream line. Maklumlah dari zaman bujang ke zaman rumah tangga. Apatah lagi masa tu masih studi. Masing-masing tengah belajar dan dalam course yang berbeza. So kena banyak sabar. Patient and passion to understand your destined spouse. Inilah bak kata pepatah orang melayu – jodoh di tangan Tuhan. Tuhan yang menentukan segala-galanya. Pasrah dan berserah pada Allah. Inilah jalan yang terbaik. Marrigae is gambling. Gambling your future. You do not know your future. But if you start it with the right basis, insyAllah the journey will be saved. So penggantungan dan pengharapan yang tinggi haruslah diletakkan kepada Allah. Allah yang menentukan segala-galanya.

Bila kita kahwin, kita kena kongsi kehidupan. Kongsi segala-galanya. Isteri/suami kita adalah rakan kongsi dalam kehidupan – kongsi kesenangan, kongsi masalah, kongsi kesusahan, kongsi zahir dan bathin. Ini yang sukar. Tak ramai yang boleh kongsi segala-galanya dengan isteri/suami. Bila kita kongsi, maka banyak tolak ansur akan berlaku. Memberi, diberi. Merasa, di rasa. Memaaf, dimaaf.

Kita juga perlu menerima seadanya kelemahan dan kekurangan pasangan kita. Bukan semua orang perfect dan sempurna. Tentu ada cacat celanya. Yang penting sifat memaaf dan memahami. Kita pun bukan sempurna juga. Yang kurang kita cukupkan, yang lemah kita perkuatkan.

– Cukup dulu sekadar ini, dah lewat malam ni. Lain kali sambung lagi

Posted in Uncategorized | 8 Comments »

Journey to the unknown II

Posted by ainolazhar on August 19, 2009

 Ramadhan Karim

Ramadhan Karim

Salam,

dah lama tak up date. Bukan apa. last 2 weeks flat. flu. Basically I was bed ridden. Solat Jumaat pun have to miss. Really tired dan tak bermaya. Alhamd after almost 5 days, things getting better. Only my cough – takes some time to cure. But now alhmd.

Then I need to submit my proposal for my unknown journey. Ini yang meletihkan dan memenatkan. What ever it take, I need to submit and present to the whole crew. Before that I need to sit for my final exam for this paper. Alhdm, everything is done already. To get the right topic is not easy. From stress mgt to SMEs. I might change the topic again. Before I presented my paper : I just say this word to the whole class: I am not sure whether my paper reach the standard of proposal or just a suggestion to a research proposal. The lecturer tu agak perplex gak nampaknya.

2 of the crew member informed the lecturer that they will be late. Tak siap lagi la tu. Even after the tea break, they still not arrived. I am not sure whether they finally can make it or not.

After my proposal presentation, mintak excuse pd lecturer keluar awal. Need to sent my Ahmad back to UIA. He also got flu, batuk etc – like father like son. Fetch him last Tuesday. Hari Khamis still no improvement. So I brought him again to see Dr Murshid. If until Sunday no improvement – need to go for blood test. Alhamd. A lot of improvement.

Reached back home around 6pm.Tired. After magrib need to sent Iman. Not to seberang jaya. Just seberang jalan aje. Medan Gopeng. 8.15pm – to Butterworth. Almd selamat sampai. This time no bekal. Roti pun tertinggal. Excited sangat nak balik kot.

Opah have her kenduri last Saturday. Rupanya ramai cucu opah deman – Idah reach 40 degrees. Kesian. Kesian pada Firdaus. Luqman also demam. Yang sehat – Iman. Kak Long pun demam. Kesian only got 2 days off. Her batuk continues almost 2 weeks. After taking antibiotik baru reda katanya. Deman rindu pun ye kot. Orang putih kata ‘home sick’. When I was studying overseas, sometime I feel home sick. Ye. Homesick to the country. The environment. The wholeness. Lonely ( before kawin la ).

Sorry this time tulisan rojak sikit. I just write what ever cross my mind. Need to continue my research again. Probably with a new area and topic. Untuk yg ke empat kali rasanya. It’s normal. When you do research, you will find new topics, new areas that might interest you. That’s why I coined it : the unknown journey. Hopefully there is lite at the end of the tunnel.

This blog will not be updated for some time. Ramadhan is coming. Ramadhan Karim. May Allah give us all the strenght to really utilise this ramadhan. At least Khatam Quran sekali. Make the best of this ramadhan. Perbanyakkan amalan sunnat dan amalan sunnah.

Till then ” Ramadhan Al Mubaraq” to all my pengunjung setia.

Wassalam

Posted in Uncategorized | 1 Comment »