Rintis Kehidupan

– dalam mencari keredhaan Ilahi –

Archive for April, 2010

2 minggu berlalu

Posted by ainolazhar on April 26, 2010

Bismillah,

Sudah hampir 2 minggu teman tak update blog ini. Hari-hari yang berlalu befitu cepat dirasakan. Sibuk tetap macam biasa. Mood menulis pun belum pulih sepenuhnya. Tanpa di sedari :

  1. 17 April – telah berlalu.  Cepatnya umur teman habis. 47 tahun teman berkelana di bumi yg fanak ini rasanya macam semalam baru dilahirkan. Tak tahu berapa stok umur yang berbaki lagi. Hanya Allah shj yang mengetahui. Ini juga bermakna blog ini telah memasuki usianya yang ke 3 tahun. Bagaikan anak yg baru mengenali dunia dan cakap pun masih pelat2.

Terima kasih kepada isteri teman yang menghadiahkan sebuah beg galas. Beg yg teman perlukan untuk di bawa ke kuliah dan kerja. Tapi nak masuk computer tak muat. Alahai.

Pada K Long yg mengucapkan secara verbal, sedar tak sedar dah dua bulan anak sulung teman ni bekerja. Cepatnya masa berlalu. Mudah2an dipermudahkan Allah segala urusan mu dan dipercepatkan masa 2 tahun. Lepas tu rasa lega rasanya. Hanya yang mengalamai nya akan mengetahuinya. Doa kami sentiasa bersama mu.

Pada Z eman  yg membelikan teman sebiji kek yang dikongsi bersama-sama, dan akan menghabiskan praktikalnya seminggu lagi, dan pada A  Hazim yg menghantar sms tepat jam 12mlm. Mak oi. Kono den bangun nengok dan jawab sms tongah malam. Jang, tak tidor ko lagi. Harapnya tahun depan kalu umur panjang tak kan setakat sms je. Jzkk semua.

Itulah 4 orang kerabat teman yang rapat. Yg lain tu ada yang tulis ucapan di face book. Makasih.

2.Panggilan Illahi.

2.1  Teman di maklumkan oleh ahli qariah teman Fuad telah kembali ke pangguan Illahi. Innalillah. Semuga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

Arwah Fuad teman kenali hampir 8 tahun yg lalu. Teman sekadar mengenali beliau melalui perbualan semasa membeli daging. Teman spend 5-10 minit sembang dengan beliau. Beliau adalah  merupakan seorang peniaga daging di pasar gunung rapat. Di pasar ini ada 2 orang shj yang berniaga daging. Seorang berbangsa Tionghua dan seorang lagi adalah Arwah Fuad. Teman dimaklumkan oleh anaknya ayahnya dah hampir 25 tahun berniaga daging di pasar ni. Side story – yg menghaiarankan ramai orang Melayu ( yg berketayap, yg bertudung labuh ) membeli daging dari peniaga Tionghua ni.  Ini yg teman tak faham. Mana sensitivinya orang melayu?.Apasalh salahnya membeli dari peniaga Melayu/ Islam. Bab bantu bangsa Melayu ni panjang kalu nak ceti. Alahai….

Allayarham meninggal  disebabkan serangan penyakit jantung. Beliau adalah heavy smoker, diabetic dan akhirnya disahkan mengidap asma – 1 year ago. Beliau menghembuskan nafas akhirnya dalam perjalanan dari wad kecemasan ke di wad 5 Hospital R P Bainun Ipoh – itulah dimaklumkan oleh anaknya.

2.2.            Seusai solat magrib berjemaah, SU surau menjemput kerumah salah seorang ahli qariah untuk membaca Yassin, mak mertuanya sakit tenat.

Malam Ahad tak berapa ramai sangat jemaah, maklumlah masing-masing ada komitmen lain. Ada yang balik kampong dan sebagainya.

Setelah selesai membaca surah Yasin dan berdoa, kami kembali semula ke surau untuk mengerjakan solah Isyak. Masa berbaki hampir 10 minit sebelum isyak teman gunakan untuk bermuaisyah dengan ahli-ahli qariah yg lain.

Selesai azan Isyak, kami dimaklumkan, mak mertua ahli qariah tersebut telah meninggalkan dunia. Mudah perjalanannya. Umurnya 96 years.

Esok pagi nya sebelum ke kuliah, teman singgah sebentar di rumah ahli qariah tersebut – selang 4 buah rumah dari rumah teman. Penghormatan terakhir

2.3 Shorly just now, Umi called me. She told me, Pak Hassan Kampar baru meninggal. Dah sebulan di hospital Ipoh, tapi tak sapa yang  bagi tahu kami. Tak ada rezki nak ziarah. Pak Hassan ini kenalan lama arwah pak mertua teman. Setiap kali teman dan isteri balik dari luar negeri, Pak Hassanlah yg akan memandu van menjemput kami di Subang Airport. Almaklum, yg lain tu tak berapa reti jalan di KL. Ni tengah tunggu Umi balik sekolah nak gi ziarah keluarga arwah di Kampar.

The last time jumpa Pak Hassan rasanya abaout 1 year ago. Dah uzur dan kurus nampaknya Pak Hassan.

Itulah kehidupan. Kita semua bakal menjejaki langkah mereka. Bak kata Ungu:  Kapan? Sudahkah kita bersedia?

Posted in Uncategorized | 2 Comments »

Buah Pinggang

Posted by ainolazhar on April 6, 2010

Salam,

Walaupun mood menulis belum pulih sepenuhnya, sementara menunggu masuknya waktu zuhur, teman tekan juga kekunci lap top ni bagi memastikan blog ini terus segar dan tak berabuk.

Kenapa mood menulis tak pulih lagi ye?. Banyak peristiwa yg berlaku sepanjang sebulan yang lepas. Sekarang barulah teman mengerti. Bak kata Karam Walia: Berat mata memandang lagi berat badan yg memikul. Sometime when we our selve experience it, then only we know the real situation. Why people react, so bagi kawan-kawan semua jangan cepat melatah. Don’t easily judge people. Mungkin yg membaca para ini tak faham apa maksudnya. Tak apalah. Hanya yang faham akan faham dan hanya yang tahu akan tahu.

Dalam yahoo group yg teman sertai, minggu ni sarat dengan perbincangan mengenai penyakit buah pinggang. Statistiknya teman tak ada, tapi teman rasa ramai rakyat Malaysia yang dah pun melalui dialisis buah pinggang untuk meneruskan hidup. Buah pinggang ni amat penting sebagai sistem penapis utk membuang sisa-sisa toksin dalam badan. Bila dah dialisis maka buah pinggang kita tak akan berfungsi semula. Pesakit akan terpaksa melalui proses dialisis untuk sepanjang hidup atau dapatkan buah pinggang yang baru. Hai, bunyinya  macam beli telur ayam kat pasar je. One operation to ganti buah pinggang normally in China may cost u aroumd RM200K yoep. Not cheap. Itulah sebenarnya nilai one part of our body anugerah Illahi.

Kenapa buah pinggang kita rosak. Ada banyak sebabnya. Salah satu adalah sebab keturunan -gen dlam keluarga. Pesakit kencing manis dan darah tinggi mempunyai risiko  yang tinggi untuk mendapat ke.rosakan buah pinggang

Maka lahirlah macam-macam cadangan bagaimana nak menjaga buah pinggang kita ni agar tidak rosak. Apa pun salah satu yg penting minum banyak air kosong. Ubatan herba dan alternatif juga baik, tapi jangan berlebihan. Apa pun kena sederhana. Misai kuncing contohnya adalah amat baik (katanya). Tanam misai kucing mudah. Dalam pasu pun boleh. Jadi jangan lupa siram dan bagi air. Kucing pun kalu tak bagi makan pun boleh mati, ini kan misainya.

Our body is what we eat. So jagalah makanan anda. Puasa adalah salah satu terapi terbaik untuk badan dan kesihatan anda. Perut kita bagaikan enjin perlu rehat juga.

Dah azan zuhur, teman nak g solat kat surau.

Cheers

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

Kencing Tikus

Posted by ainolazhar on April 4, 2010

Salam,

Memang lama tak dapat nak update blog ni. Maaf pada rakan2 yg selalui mengunjungi. Alhmad teman baru habis exam Fin Management paper. Rasa leganya. Lagi pun banyak peristiwa yang berlaku sepanjang sebulan yg lepas, mood menulis belum pulih sepenuhnya. InsyAllah bila pulih sepenuhnya teman akan cuba update blog ini dari masa ke semasa. Apa pun untuk manafaat bersama di sini teman perturunkan satu makalah yang penting untuk menjadi pedoman kita semua. Pedoman untuk kesihatan kita. Kita hanya berusaha, Allah yang menentukan .

Leptospirosis @ kencing tikus

Subject: WASH THEM FIRST Please Don’t Erase this message before forwarding on

This is Serious! This incident happened recently in North Texas .
A woman went boating one Sunday taking with her some cans of coke which she put into the refrigerator of the boat… On Monday she was taken to the hospital and placed in the Intensive Care Unit. She died on Wednesday.

The autopsy concluded she died of Leptospirosis. This was traced to the can of coke she drank from, not using a glass. Tests showed that the can was infected by dried rat urine and hence the disease Leptospirosis.

Rat urine contains toxic and deathly substances. It is highly recommended to thoroughly wash the upper part of all soda cans before drinking out of them. The cans are typically stocked in warehouses and transported straight to the shops without being cleaned.

A study at NYCU showed that the tops of all soda cans are more contaminated than public toilets (I.e.).. Full of germs and bacteria. So wash them with water before putting them to the mouth to avoid any kind of fatal accident.

Please forward this message to all the people you care about.
I JUST DID!

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »