Rintis Kehidupan

– dalam mencari keredhaan Ilahi –

Archive for June, 2010

Email From Eldest Bro :What is your Peace of Mind??

Posted by ainolazhar on June 22, 2010

Bismillah,

Recently I got an email from my eldest brother, so I would like to share with you all. The best part as commented by Hazim and my responsed to my brother is the last part. Lately my brother quite frequently sent advice etc. Maklumlah orang pencen, have  a lot of time.

Enjoy reading.

Let not your hearts be troubled !

PEACE OF MIND


If you were to ask your neighbor,
“What would give you peace of mind?” he might tell you,
“A vacation in
Bermuda!” or
“An extra hundred grand would give me peace!”, or
“A new Ferrari would make me content!”

But going to places – and getting stuff – is usually

a temporary solution ...


Peace of mind rarely comes from getting more stuff.
Getting more stuff usually leads to wanting even more stuff!

Peace
of mind starts with being grateful for what

we have right now.

GRATITUDE is POWER

When we are thankful for what we have – for the friends we have, and for the things we’ve got,

we attract more good people and good things!

People who always complain about what they DON’T HAVE, stay stuck.

Complainers attract more things to complain about!

It is a law of life. It’s hard to explain, but you can observe it around you.

We get more of what we dwell upon.

That’s why all the spiritual masters have taught

the same lesson:

“Start by being thankful. Be happy with what you have now, and more will come your way.”

It’s a practical advice:

Every time you say a silent “thank you” become more peaceful

HEAVEN is when you have:
AMERICAN salary,
ENGLISH car,
CHINESE food, and
INDONESIAN wife.

HELL is when you have:
AMERICAN wife,
ENGLISH food,
CHINESE car, and
INDONESIAN salary.

Advertisements

Posted in Uncategorized | 3 Comments »

Mood menulis II

Posted by ainolazhar on June 18, 2010

Bismillah.

Di tatkala mood menulis belum pulih sepenuhnya, teman kuatkan jugak jari jemari ini menyetuk lap top sementara menghampiri waktu asr. Kali ini kami ( teman dan Umi ) bercadang nak solat asar di masjid muhibudeen – masjid yg berhampiran dengan hospital r.p bainun – dulunya hospital besar ipoh-. Lepas solat nak ambik k long dan terus ke rumah opah. K Long just sms pagi tadi ( semalam on call ) suruh ambik pukul 5ptg. Kami nak bawak k long terus ke rumah opah, sebab kami bercadang nak ke bagan serai – kenduri kahwin adik pc husni. Kami dijangka tiba di rumah dlm pukul 11-12 mlam.  Esok lepas subuh ( sabtu -19/6/2101  – akan ke KL ). Nak ambik Hazim dulu lepas tu ambik Iman kat UKM Bangi. Moga di permudahkan perjalananan kami. Amin.

La ini tengah cuti semester break. Mula balik kuliah 10/7 ni. Sama macam student2 U yang lain. Sedar tak sedar dan setahun ( 2 sem ) teman jadi student part time. Lagi dua sem, lepas tu dah kena mula buat research proposal dsbnya. Weekend amat berharga dan bermakna. Kalu dah mula kuliah, weekend kira habislah. Inilah dalam bahasa ekonomi disebut sebagai opportunity cost. Diterjemahkan ke dalam bahasa melayu – kos melepas. Tak tahu apa yg di’lepaskan’.

Alhamdulillah, rabu lepas 16/6, teman sempat jadi supir kpd Dr Ir Selamat – peserta misi LL4G Kapal Mavi Marmara – menuju masjid Tapah. Pengkisahan penaklukan tentera2 zionis ke atas kapal MM bermula selepas solat maghrib dan berakhir sekitar jam 10 mlm selepas sesi soal jawab. Kami bertolak dari Ipoh jam 6.20ptg merintis lebuhraya, utara selatan – hujan turun rengai2 dan sekali sekala lebat.

Yang menariknya teman nak cerita di sini adalah tentang soal jawab dari ahli  jemaah masjid. Rata-rata mereka ni berumur 45 tahun ke atas. Maka bangkitlah seorang hamba Allah – umur dlm lingkungan 59 tahun. Rasanya dah pencen.

Soalannya berbunyi/bermaksud lebih kurang begini : “Mengapa misi ini tidak dirancang dengan teliti, jika berlaku serangan dari tentera Israel, maka seharusnya persiapan awal telah dibuat dengan memohon bantuan/memaklumkan kepada tentera dari USA dan tentera2 British ( agak teman p.cik ini bekas askar) untuk mengawal kapal bantuan ini” Dua tiga kali gak dia ulang tentera Amerika dan tentera British ni.

Apa pandangan pembaca sekelian????. Logik tak soalan ni? Daif ke ilmu pak cik ni??. Atau ini soalan provokasi???

Alhamdulillah Dr Ir Selamat menjawab dengan penuh hikmah dan bijaksana.

Dalam perjalanan pulang,  Pak Megat yang turut serta bersama kami mengulas : ” soalan macam tu, budak darjah enam pun boleh jawab”.

Pembaca sekelian tentunya lebih tua, lebih berumur dan lebih pengalaman dari budak darjah enam, rasanya sudah tahu jawapannya.

Rupanya masih ramai rakyat negaraku belum kenal sapa america, sapa british….

Bagi teman, jika negara Mesir yg rakyatnya dan pemimpinya Islam membuka pintu rafah – satu2nya jalan darat memasuki  Gaza, maka tak perlulah kita susah-susah guna laut. Apatah lagi mengharap orang bukan Islam membantu. Apalah agaknya jawapan Husni Mubarak nanti di depan Rabbul Jalil.

Kami tiba di Ipoh sekitar jam 11.30 mlm. Perjalanan dari Ipoh-Tapah-Ipoh dirasakan begitu singkat sekali kerana sudah tentu banyak isu yang dibual dan dibincangkan. Bukan senang nak travel bertiga macam ni.

Sejurus turun dari kereta Pak Selamat berpesan : “Belajar rajin-rajin”. Bunyi macam pesanan ayah pada seorang anak yang masih belajar. Macam murid sekolah pulak. Yang pastinya bukan murid darjah 6 lagi.

sekadar tu dulu, nak siap2 g masjid muhibudeen solat asr.insyAllah.

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

Mood Menulis

Posted by ainolazhar on June 15, 2010

Bismillah,a

Blog ini dah sekian lama – hampir sebulan tidak di update. Banyak peristiwa dan kejadian yang berlaku. Maaf pada pengunjung setia tiada penulisan baru yg dapat teman kemukakan. Sebenarnya mood menulis amat berkurangan/menurun semenjak dua menjak ni. Apa kan daya kita semua manusia ada turun dan naiknya.

La ni teman semester break. Patutnya idea mencurah2 nak menulis, tapi mood padam atas banyak perkara yang berlaku. Peristiwa penahanan 48 jam rakan2 yg menyertai LL4Gaza – terus memukul mood untuk menulis. Tambahan dengan stress kerja HO kita, membantutkan juga idea penulisan. Teman cuma coretkan sikit2 dlm facebook teman sebagai catatan sejarah kehidupan.

2 minggu lepas teman dijemput bercoloteh pada pelatih2 PKLN – ada 3 tempat. Teman cerita pasal Cinta dan Remaja. Seronok gak bertemu dengan wira dan wirawati PLKN ni. Akhirnya ramai gak yang teresak2. Teman buat ala KBM. Mudah2an kesedaran melekat dihati mereka. Amin. Sesungguhnya remaja hari ini adalah bakal pemimpin dan mengisi kekosongan masyarakat di masa akan datang. Baik akhlaknya maka baik dan sejahteralah negara. Nanti kalu ada masa kelapangan dan mood baik teman cerita panjang lagi bab remaja dan cinta.

Cuti sekolah banyak kenduri kahwin. Setiap hujung minggu ada saja jemputan kenduri kahwin. Kadang-kadang bertindan 2-3 kenduri sehari. Bila banyak jemputan kenduri kahwin ni teman teringat cerita dogengan melayu klasik : Lebai Malang. Nak tahu ceritanya carilah dalam buku-buku bahasa melayu lama, mungkin dlm internet pun ada.

Kenapa teman ingat cerita lebai malang ni?. Mesti ada sebabnya….

La ni banyak kenduri kahwin dibuat dlm dewan shj. Tuan rumah mudah, habis masa sewa dewan, maka habislah kenduri. Kendaranya kurang. Rumah bersih dan tak bersepah. Makanan disediakan oleh catering. Mudah. Biasanya by 2.45 caterer dah mula kemas. Al Maklumlah dewan mungkin akan digunakan utk majlis selanjutnya.

Orng dulu2 kenduri buat di rumah. Kendaranya lama dan panjang masa kemasnya. Macam baru pindah rumah.

nanti sambung. nak g solat asar kat surau……….

Posted in Uncategorized | 5 Comments »