Rintis Kehidupan

– dalam mencari keredhaan Ilahi –

Archive for November, 2010

Memahami hati orang tua.

Posted by ainolazhar on November 28, 2010

Asm,

Ngapa nak tulis tajuk ni pukul 10.30 mlm ni?  Tiba2 hati ni sayu mengenangkan banyak hal dalam meniti hari tua. I think this is my second posting on the same issue. Sebenarnya teman belumlah tua lagi, cuma banyak berkawan dengan orang tua2, di surau teman-teman jemaah kebanyakkan nya dah pencen dan menjangkView postau usia 60an dan 70an. Bukan apa teman baru je habis chat dengan P Dak. Bukan mudah nak menjaga orang tua2 ni, apatah lagi kalu ianya dah masuk umur nyanyok.

For a short break, pls watch, I mean pls watch this video clip till the end. Ponek den upload.

 

One more vidoe clip. Kegigihan dan kesabaran seorang ayah..

Tapi yg sedihnya kalu anak2 dah berjaya, ibu bapa mereka dduduk di rumah orang2 tua.

 

Moga kelian dapat mesej yang tersirat dalam vidoe klip d atas

Menjaga orang tua ni pahalanya banyak dan berkat kalu kita mampu menjaga dan membela orang tua kita hingga akhir hayat mereka. Sebab tu teman selalu peringat pada anak2 teman, kalu dah berkerja nanti, pls dont forget to contribute to your ummi, bukan kami perlukannya, tapi kome semua yg perlukannya. Berkat hidup.

Bila usia semakin meningkat, pada pembacaan teman berlaku perubahan dalam physicolog diri seseorang antaranya:

-> mereka akan menjadi lebih sensitif dan mudah terkesan dengan anak-anak

Anak2 pula pada masa yang sama tidak memahami perubahan ini, ini memang menjadi masalah. Sebab itu memang menjadi lumrah orang2 tua ni kalu larat tak suka menetap dirumah anak2 mereka. Seingat teman, arwah bapak teman hanya datang rumah kakak teman waktu pagi naik bus dari Gedok ke Seremban, lepas tu sebelah petang akan ambik bus last sekali balik ke Gedok semula. Fikir teman masa tu, ngapolah bapak ni tak tidur je di Seremban.

‘Jie, cuti sekolah ni tak g rumah anak ke kat KL” tanya teman pada Hj Hanapiah seusai solat magrib di surau teman.

” tak, Mak Cik ada di KL ikut anak dia” jawab hj H.

“Ai, ngapa hj tak ikut sekali’

“malas lah aku, susah nak sembahyang, saya subuh suka solat di surau atau masjid. Macam mana pun rumah kita,still the best”

‘habis tu, bila Mak Cik balik?”

‘Tanyolah dia ”

“Eik, marah nampak” sambung teman.

That’s the realiti. Apo2 pun rumah kita still the best. Famous quote from Umi : asalkan dema tak ganggu kita di hari tua,alhamd.

So, anak2 ni dan anak2 buah kena sensitif pada ayah, ibu, umi, pak dan mak sedara. Kalu nak kahwin tu, kenalah ambik pot sikit, talipon bagi tahu. Jgn tahu melalui face book je. Atau inform melalui fb atau sms je. Kena ada hormat sikit pada orang tua2 ni, baru orang tua2 ni hormat kita. Apa2 maklumat penting konolah dimaklumkan well b4 hand, so that tak ada yang terkezut pada hari tersebut. Apa pun make it simple, not too much protocals and procedures. Again keep it simple so that everybody feel at home.

So, till next posting, keep it simple……

teman- ipoh 11pm.

Posted in Uncategorized | Leave a Comment »

Bersambung

Posted by ainolazhar on November 26, 2010

Asm,

Bismillah.

Jumaat petg lepas asr.

La ni sedang tunggu phone call drp K Long, part time supir.ALhmd dah 3 hari K Long bawak kereta ke Hosp, dengan di temani oleh Ummi dan diekori oleh teman dari belakang. InysAllah after 3 weeks she should be familiar with the trafics and road to hosp. Itulah kehidupan. Bila berkerjaya, ada basic skill yg perlu dimiliki   bagi memudahkan perjalanan. Buat masa cuti sekolah trafic agak lengang banyak. so eloklah for the first timer.

Jemaah haji pun dah mula balik M’sia. Pengerusi Surau teman dan jiran sebelah rumah pun dah balik daripada menunaikan fardhu haji. Terlalu cepat masa berlalu. 40-45 days seperti semalam je. Itulah tanda-tanda akhir zaman. Moga mereka di kurniakan haji mabrur. Amin

Sekarang ni masa cuti sekolah dan cuti pelajar U. Teman pun ikut sama cuti dari weekend class.  Lega rasanya. You really appreciate what weekend is all about. Bolehlah teman menghadiri jemputan yg belbagai ni. Banyak jemputan kenduri kahwin, bertunang, akikah dan sebagainya. Dengar-dengarnya anak2 buah teman pun ada yang akan berkahwin. Apapun nasihat teman, memandangkan almost every weekend full with walimah, eloklah inform pak sedara tu awal2 sikit, bukan apa, kita nak kena adjust dengan jemputan lain-lain yg ada. Tak lah boleh dengan mudahnya nak ‘overwrite’ jemputan yg diterima dengan lebih awal.

dah sampai  sms…… ayh boleh ambik?..

to be continued.

5.30ptg

Posted in Uncategorized | 2 Comments »

It has been too long…..

Posted by ainolazhar on November 16, 2010

Assalamualaikum.

It has been too long this blog is not updated.  Maaf pada anda yg sering berkunjung di sini. Nak bukak blog balik pun teman dah lupa. Komputer teman pun dah jadi arwah. La ni pakai komputer iman yg lama. They said the old Acer is much better than the new one. The new gen always kaput.

Dalam masa dua bulan ni, dari bulan ramadhan hinggalah esok nak raya qurban banyak peristiwa penting yang berlaku dalam kehidupan teman dan keluarga.

21/22 Sept – Iman berlepas ke Mansurah meneruskan pengajiannya. Alhamdulillah hopefully dah settle down by now dan sentiasa ingat pesanan penganjur. It is totally different, masa teman belajar luar negeri dulu. Mana ada sms, ke fb ke skpye ke nak berhubung. Perhubungan hanya melalui surat yang mengambil masa 15 hari baru nak sampai. Abang teman meningga pun teman ketahui only after 15 days. Just imagine that. Now, by the time I reached home from KLIA, Iman dah sms dan dah dapat cakap melalui hp. With skype we managed to video conference lagi.  That’s how technology has changed our life and communication.

Bermulah fasa baru dalam kehidupan. Hidup bersendirian ini kena pandai jaga dan bawak diri. Apapun kena fokus. Always remember what is our mission being there.  Jangan terikut2 dengan pelbagai gelagat manusia dan kawan2.These will make us matured in life. That’s the reality of life. Berkawan kena pandai. Sebab tu teman selalu sebut dalam pergaulan ni ada kawan, teman, sahabat , jiran …. so we have to adjust our relation and distance accordingly.

Apapun manafaatkanlah sebaik2nya berada di bumi anbiyaa ni. Dont forget to learn as much as possible including arabic languange

14 Nov – At last teman managed to complete my 3rd sem.  1 more sem to go. The last subject really make me busy. 5 course works to be submitted.  Anyway the lecturer is always right. As student teman kena ikut je la. The subject – Org Development. Tadi baru siap group work term paper.

15 Nov – Received SMS from Hazim ; ALhamdulilah :.;:.  call him, biasalah tak beragkat. Rupanya dah habis final exam as undergraduate student kat UIA. Lepas ni akan memasuk gerbang pekerjaan dan pelbagai2 gerbang….

Kak Long pun dah habis 2nd dept. La ni masuk 3rd dept – pead. Tagging time – 11pm-12pm. dah settle down nampaknya.

Umi macam biasa – sibuk dengan Bainunnya. Sejak bulan ramadhan hinggalah hari ni – banyak diner, makan tengahari, makan malam, majlis korban…..meraikan pengarah baru, meraikan guru nak pencen, meraikan ……

…..bersambung.

16hb Nov 2010

Posted in Uncategorized | 3 Comments »