Rintis Kehidupan

– dalam mencari keredhaan Ilahi –

It has been too long…..

Posted by ainolazhar on November 16, 2010

Assalamualaikum.

It has been too long this blog is not updated.  Maaf pada anda yg sering berkunjung di sini. Nak bukak blog balik pun teman dah lupa. Komputer teman pun dah jadi arwah. La ni pakai komputer iman yg lama. They said the old Acer is much better than the new one. The new gen always kaput.

Dalam masa dua bulan ni, dari bulan ramadhan hinggalah esok nak raya qurban banyak peristiwa penting yang berlaku dalam kehidupan teman dan keluarga.

21/22 Sept – Iman berlepas ke Mansurah meneruskan pengajiannya. Alhamdulillah hopefully dah settle down by now dan sentiasa ingat pesanan penganjur. It is totally different, masa teman belajar luar negeri dulu. Mana ada sms, ke fb ke skpye ke nak berhubung. Perhubungan hanya melalui surat yang mengambil masa 15 hari baru nak sampai. Abang teman meningga pun teman ketahui only after 15 days. Just imagine that. Now, by the time I reached home from KLIA, Iman dah sms dan dah dapat cakap melalui hp. With skype we managed to video conference lagi.  That’s how technology has changed our life and communication.

Bermulah fasa baru dalam kehidupan. Hidup bersendirian ini kena pandai jaga dan bawak diri. Apapun kena fokus. Always remember what is our mission being there.  Jangan terikut2 dengan pelbagai gelagat manusia dan kawan2.These will make us matured in life. That’s the reality of life. Berkawan kena pandai. Sebab tu teman selalu sebut dalam pergaulan ni ada kawan, teman, sahabat , jiran …. so we have to adjust our relation and distance accordingly.

Apapun manafaatkanlah sebaik2nya berada di bumi anbiyaa ni. Dont forget to learn as much as possible including arabic languange

14 Nov – At last teman managed to complete my 3rd sem.  1 more sem to go. The last subject really make me busy. 5 course works to be submitted.  Anyway the lecturer is always right. As student teman kena ikut je la. The subject – Org Development. Tadi baru siap group work term paper.

15 Nov – Received SMS from Hazim ; ALhamdulilah :.;:.  call him, biasalah tak beragkat. Rupanya dah habis final exam as undergraduate student kat UIA. Lepas ni akan memasuk gerbang pekerjaan dan pelbagai2 gerbang….

Kak Long pun dah habis 2nd dept. La ni masuk 3rd dept – pead. Tagging time – 11pm-12pm. dah settle down nampaknya.

Umi macam biasa – sibuk dengan Bainunnya. Sejak bulan ramadhan hinggalah hari ni – banyak diner, makan tengahari, makan malam, majlis korban…..meraikan pengarah baru, meraikan guru nak pencen, meraikan ……

…..bersambung.

16hb Nov 2010

Advertisements

3 Responses to “It has been too long…..”

  1. anonymous said

    assalamualaikum..
    alhamdulillah, there’s an entry from you, pakcik.
    sorry for dropping a comment, but i guess reading one’s personal
    journey can ignites others to be better 🙂
    looking forward for your next entry.

    May Allah bless you & family, insyaAllah..

  2. ainolazhar said

    Salam,

    Thanks for your comments. It is much better to introduce yourself.
    Bila ada komentar begini, lagi semangat nak menulis.

    Do come and visit this blog again. InysAllah during this sem break, hope to write more.

    Pak Cik
    Teman

  3. eman ainol said

    emmm…alhamdulillah…its going to be 2 months im here…dlm ms 2 bulan pun mcm2 dh jadi…mmg mendewasakan eman yg selama ni dikelilingi org yg lbh tua…doa ayah dan ummi amat2 diperlukan…hanya kalian kekuatan eman di sini…insyallah, pesanan penaja masih dlm ingatan….tp masih memerlukan masa utk mengatur kehidupan di sini…luv u…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: