Rintis Kehidupan

– dalam mencari keredhaan Ilahi –

Memahami hati orang tua.

Posted by ainolazhar on November 28, 2010

Asm,

Ngapa nak tulis tajuk ni pukul 10.30 mlm ni?  Tiba2 hati ni sayu mengenangkan banyak hal dalam meniti hari tua. I think this is my second posting on the same issue. Sebenarnya teman belumlah tua lagi, cuma banyak berkawan dengan orang tua2, di surau teman-teman jemaah kebanyakkan nya dah pencen dan menjangkView postau usia 60an dan 70an. Bukan apa teman baru je habis chat dengan P Dak. Bukan mudah nak menjaga orang tua2 ni, apatah lagi kalu ianya dah masuk umur nyanyok.

For a short break, pls watch, I mean pls watch this video clip till the end. Ponek den upload.

 

One more vidoe clip. Kegigihan dan kesabaran seorang ayah..

Tapi yg sedihnya kalu anak2 dah berjaya, ibu bapa mereka dduduk di rumah orang2 tua.

 

Moga kelian dapat mesej yang tersirat dalam vidoe klip d atas

Menjaga orang tua ni pahalanya banyak dan berkat kalu kita mampu menjaga dan membela orang tua kita hingga akhir hayat mereka. Sebab tu teman selalu peringat pada anak2 teman, kalu dah berkerja nanti, pls dont forget to contribute to your ummi, bukan kami perlukannya, tapi kome semua yg perlukannya. Berkat hidup.

Bila usia semakin meningkat, pada pembacaan teman berlaku perubahan dalam physicolog diri seseorang antaranya:

-> mereka akan menjadi lebih sensitif dan mudah terkesan dengan anak-anak

Anak2 pula pada masa yang sama tidak memahami perubahan ini, ini memang menjadi masalah. Sebab itu memang menjadi lumrah orang2 tua ni kalu larat tak suka menetap dirumah anak2 mereka. Seingat teman, arwah bapak teman hanya datang rumah kakak teman waktu pagi naik bus dari Gedok ke Seremban, lepas tu sebelah petang akan ambik bus last sekali balik ke Gedok semula. Fikir teman masa tu, ngapolah bapak ni tak tidur je di Seremban.

‘Jie, cuti sekolah ni tak g rumah anak ke kat KL” tanya teman pada Hj Hanapiah seusai solat magrib di surau teman.

” tak, Mak Cik ada di KL ikut anak dia” jawab hj H.

“Ai, ngapa hj tak ikut sekali’

“malas lah aku, susah nak sembahyang, saya subuh suka solat di surau atau masjid. Macam mana pun rumah kita,still the best”

‘habis tu, bila Mak Cik balik?”

‘Tanyolah dia ”

“Eik, marah nampak” sambung teman.

That’s the realiti. Apo2 pun rumah kita still the best. Famous quote from Umi : asalkan dema tak ganggu kita di hari tua,alhamd.

So, anak2 ni dan anak2 buah kena sensitif pada ayah, ibu, umi, pak dan mak sedara. Kalu nak kahwin tu, kenalah ambik pot sikit, talipon bagi tahu. Jgn tahu melalui face book je. Atau inform melalui fb atau sms je. Kena ada hormat sikit pada orang tua2 ni, baru orang tua2 ni hormat kita. Apa2 maklumat penting konolah dimaklumkan well b4 hand, so that tak ada yang terkezut pada hari tersebut. Apa pun make it simple, not too much protocals and procedures. Again keep it simple so that everybody feel at home.

So, till next posting, keep it simple……

teman- ipoh 11pm.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: